Az otthonunkban megtalálható mérgek!

2015.10.12 21:27

Otthoni mérgek

Sodium Lauryl Sulfate, SLS (Nátrium-Lauril-Szulfát)


Agresszív, erős zsírtalanító hatású mosószer alapanyag. Habképző hatása miatt majdnem minden kereskedelmi forgalomban lévő samponban, borotvahabban, fogkrémben, habfürdőben, és további kozmetikumokban jelen van. Az iparban erős tisztítószerként használják: a padlótisztítókban, a gépi zsírtalanítókban, az autómosószerekben is előfordul. A Sodium Lauryl  Sulfate a leggyakoribb bőrallergénnek számít. Az agyban, a szívben és a májban lerakódva maradandó károsodáshoz vezethet, valamint lelassíthatja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürke hályogot okozhat, gyermekeknél pedig megakadályozhatja a szemük megfelelő fejlődését.
Gyógyszertárakban Nátrium Lauryl  Sulfatként kapható
A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni! 
Sodium Laureth Sulfate, SLES (Nátrium-Lauril-Éter-Szulfát)


A SLES a SLS alkoholos formája. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A Sodium Lauryl Sulfat-hoz hasonlóan majdnem minden kereskedelmi forgalomban lévő samponban, borotvahabban, fogkrémben, habfürdőkben és további kozmetikumokban habképzőként van kelen. Már néhány samponos kezelés által is jelentős nitrit mennyiség juthat a vérkeringésbe. Ugyanúgy jelen van a babasamponokban és a habfürdőkben is. Ezen kívül a hölgyek esetében hamis ösztrogén hormonhatást válthat ki. Növelheti a méhrák, mellrák, nyirokmirigyrák kialakulásának veszélyét, és menstruációs panaszokat okozhat.
A Sodium Lauryl Sulfate csípi az ember szemét, ha a sampon vagy a habfürdő belemegy. És ez az anyag a gyermek samponokban is megtalálható!
Nem azért nem csípi a gyerekek szemét, mert nem rakták bele ezt az anyagot, hanem azért mert mellé tettek egy másik anyagot, ami a fájdalom érzetet kitolja!
(Biztos úgy gondolják, hogy nem baj az hadd marja a gyerek szemét, nem kell annak érezni.) 
Fluorid, Sodium, Fluoride/Nátrium fluorid


A fluorid egy erős sejtméreg, ami potenciális rákkeltő hatású. Belgiumban minden fluorid-tartalmú fogkrémet betiltottak. A nátrium fluorid erős maró hatású, mérgező anyag. Leginkább a fa impregnálására, vagyis vízállóvá tételére használják Tartósítószerként különféle ipari területeken is alkalmazzák. A nátrium-fluorid szervetlen, vagy szerves kötésben a fogápoló szerekben fordulhat elő. Potenciális rákkeltő hatású.
Formaldehyde (Formaldehid) és származékai


(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, DMDM, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolinyl-urea, 2-bromo-2-nitro-propán-1, 3-diol, 5 bromo-5-nitro-1, 3-dioxán)
Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású és rákkeltő. Vízzel keverve fertőtlenítőszerként, rögzítőszerként vagy konzerváló szerként alkalmazzák. Sok kozmetikai termékben és leginkább a hagyományos körömápoló szerekben találjuk. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már csekély mennyiségben is irritálhatják a nyálkahártyát és allergiát válthatnak ki.
Alumínium


A fémek közé tartozó elem, amit például repülőgép alkatrészek előállításánál használnak, valamint izzadás gátló szerek (dezodorok), sav gátlók és baktériumölő szerek fő alkotóeleme. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral(a 80 év felettiek 20%-át érinti) és a mellrák kialakulásával(második leggyakoribb megbetegedés a világon). Európában az emlőrák túlélési esélye tekintetében Magyarország a legrosszabbak közé tartozik. 
Diethanolamin


Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekben, emulgeátorokban és tisztítószerekben alkalmaznak. Hidratáló termékekben és testápolókban is használják a bőrt puhító hatása miatt. Ha a DEA-t nitrátokkal együtt dolgozzák fel, egymással reakcióba lépve rákkeltő nitrozamin keletkezhet. Habár a korábbi tanulmányokban a DEA önmagában nem volt rákkeltő anyagként ismert, a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy nitrátokkal való egyesülés nélkül is okozhat rákot. A DEA többek között a bőrt és a nyálkahártyát ingerelheti.
Lanolin


Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője a kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát válthat ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában.
Ásványi olaj (Mineral Oil: Parrafin, Paraffin oil, Paraffinum, Liquidum, Petrolatum


Az ásványi olajat, a kozmetikai ipar kedvelt, olcsó nyersanyagként használja. Elzárja a pólusokat, így a mérgek és a szennyező anyagok nem tudnak többé kiválni, és mint salakanyag a bőr alsóbb rétegeiben maradnak. Ez gyorsítja a bőr öregedését.
Paraffinum liquidum: Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén így a toxinok, a nedvesség és egyéb a bőr által megtermelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem jut át a sejtfalon.
Petrolatum (petróleum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak.
Phtalat (fetalát)


Az alkohol denaturálásához és a műanyagok lágyításához használják. A bőr felszívja a fetalátot, amely így befolyásolhatja annak védelmi mechanizmusát. A Fetalátok károsíthatják a májat, vese- és hererákot idézhetnek elő, ezen kívül úgy hatnak, mint egy hormon.
Propylene Glycol (Propilén Glikol)


Az ásványi anyagok egyik kozmetikai formája, amely a fék és hidraulikafolyadékokban és az ipari fagyállókban egyaránt megtalálható. A bőr és hajápolószerekben a Propylene Glicolt (Propilén Glikol) hidratálóként használják, mivel megakadályozza a nedvesség eltávozását. Az ipari biztonsági adatlapok óva intik a felhasználókat attól, hogy a Propylene Glicol (Propilén Glikol) a bőrükre kerüljön, mert erősen irritáló, valamint máj-, és veseelégtelenséghez vezethet.
Talc (Talkum)


Lágy, szürkészöld színű ásványi anyag, amit tömegnövelőként vagy púderalapanyagként alkalmaznak. A talkum belégzése rákot okozhat. Ezenkívül talkummal történő érintkezés a petefészekrák kialakulásában is szerepet játszhat.


Read more: https://lifecare.hupont.hu/12/otthoni-mergek#ixzz3oQB7OECE

Elérhetőség

Légy Boldog Mindennap esztiketike88@citromail.hu